NZEB



El terme NZEB és un acrònim de l'anglès "nearly Zero-Energy Building", que pot traduir-se com "edificis de consum energètic quasi nul".


Els edificis d'NZEB de Balanç energètic zero són edificis construïts o restaurats amb un alt nivell d'eficiència energètica i confort, on la poca demanda energètica és subministrada des de fonts renovables. Un edifici NZEB genera, en un any típic, igual o major quantitat d'energia que consumeix, oferint una factura energètica molt reduïda pels usuaris. Aquest concepte representa doncs avantatges ecològics i econòmics per a una gran varietat de climes i tipologies d'edifici.
A dia d'avui els edificis de baix consum a Europa, assimilables als NZEB, estan al voltant de les 20.000 unitats, situant-se 17.000 entre Alemanya i Àustria, pel que pot dir-se que queda molt per avançar i que són pocs els edificis europeus d'aquestes característiques.


La Directiva Europea 2010/31 / EU insta als estats membres a aconseguir que tots els edificis de nova construcció siguin de "consum energètic gairebé nul" a partir del 31 desembre de 2020.


ALGUNS SISTEMES EUROPEUS


  L'Estàndard Passive House (Alemanya, Àustria)

Durant els últims deu anys s'ha produït un creixent interès al nord d'Europa en la construcció de cases passives que responen a un mateix estàndard, especialment a Alemanya. Aquestes cases passives són habitatges que mantenen condicions interiors de confort sense necessitat de sistemes convencionals de calefacció. Per aconseguir això, és essencial que la demanda anual de l'edifici en la zona condicionada per a calefacció no sigui superior a 15 kWh / (m²a). D'aquesta manera, les cases passives consumeixen un 85% menys d'energia en calefacció que els habitatges construïts seguint la vigent normativa alemanya d'edificació.

L'Estàndard s'anomena "Passive House" ja que els guanys de calor - procedents de l'exterior a través de la radiació solar i de l'interior com a conseqüència de les càrregues tèrmiques d'ocupants i equips - són gairebé suficients per mantenir l'edifici en unes condicions interiors de confort en temperatures durant tot el període de calefacció.






  L'Estàndard Minergie (Suïssa)

Minergie és un estàndard de construcció dissenyat per a edificis nous o renovats. La marca és recolzada per la comunitat empresarial, els cantons i la Confederació.

Comparat amb una casa convencional, un edifici construït segons les pautes Minergie suposa estalvis d'energia de fins al 60% per al propietari. Per obtenir aquest resultat, l'estàndard no imposa cap material ni tècnica en particular: simplement exigeix un aïllament reforçat de l'edifici que impedeix tota pèrdua de calor a l'hivern, aparellat amb un sistema de ventilació flexible que garanteix una bona climatització a l'estiu.

En comparació amb les cases convencionals, els costos de construcció d'un edifici Minergie són lleugerament superiors (entre el 10 i el 15%).

L'Estàndard Effinergie (França)

En els requisits de la certificació BBC-Effinergie®, es tenen en compte les diferències climàtiques de cada regió. La concepció de l'edifici serà clau per reduir el consum energètic, disminuint les necessitats a: calefacció, climatització, aigua calenta sanitària, aparells auxiliars (per a la ventilació i la calefacció) i la il·luminació (a través de la llum natural).

Objectius per:
Nova construcció: 50 kWhep / m² / any per a edificis de nova construcció
Renovació: 80 kWhep / m2 / any per a edificis existents.





L'Estàndard Casaclima o Klimahouse (Italia)

L'Agència Klimahaus Bolzano és una instal·lació pública (srl ÚNIC, Direcció i coordinació de la Província Autònoma de Bolzano), que s'ocupa de la certificació energètica dels edificis restaurats; però no tots. Fins ara han Estat certificades edificis restaurats Klimahaus 5000 i més de 900 projectes estan en procés de certificació, distribuïts a tot el país. L'Agència també ofereix programes de capacitació per a tots els que participin en la construcció i la promoció d'iniciatives per augmentar la conscienciació i l'autonomia de tots els ciutadans a la conservació d'energia, la sostenibilitat i el canvi climàtic.